ROI – kinnisvarainvestori kõige tähtsam number.

Mis on sinu eesmärk kinnisvara ostes? Kui sa soovid kinnisvarasse investeerida, siis on sinu eesmärgid ja lähtepunkt natuke erinev kodu ostmisest. Kuigi, ka kodu ostmine, on ka alati investeering. Praegu peatun puhtalt ainult kinnisvarasse investeerimise teemal.

ROI – mis siis peitub selle kolme tähe taga. See on inglisekeelne lühend kolmest sõnast Return On Investments. Eesti keeles võiks see kõlada – kasum investeeringutelt. Teiste sõnadega tootluse protsent. Eelkõige saab seda kasutada üürikinnisvara soetamise puhul. Investeeringu tootlust on võimalik arvutada aasta baasil, kui ka kogu investeeringu tootlust.
Sinu esimene küsimus investeerimise puhul peab alati olema, millal investeering ennast ära tasub? Sa võid kinnisvarasse investeerimisel kasutada nii oma raha kui ka kellegi teise (näiteks panga) raha. Kuid raha paigutades, soovid sa teada, kui palju sinu investeering sulle teenib. ROI näitabki otseselt seda kui palju sa oma investeeringult aastas teenid. See on vajalik selleks, et sa saaksid erinevaid investeeringuid omavahel võrrelda. Milline investeering on tasuvam, milline mitte.

Näide:
Viljandi linn, aasta 2019.
Korteri maksumus 30 000 eurot.
Igakuine üür 250 eurot.
ROI (%) = aastane üüritootlus / korteri maksumus * 100
ROI (%) = 250 * 12 / 30 000 = 10 %

Sinu investeeringu tootlus on 10% aastas. Kogu investeering tasub ennast ära 10 aastaga. Kogemustele tuginedes, soovitan aastast üüritootlust 12 kuu asemel korrutada 11 kuuga. Saad palju reaalsema pildi. Tavaliselt ühe kuu üüri suurune summa läheb kindlustusele ja muudele kuludele, näiteks pisiremondid, sisustus, tasud jne.
Sellisel juhul oleks ROI = 250 * 11 / 30 000 = 9,2 %

Kui eriti kiirelt vaja teda saada ligikaudset tootlust, siis võib kasutada aastase tootluse arvutamisel 10 kuud. Näiteks 250 kuu üüriga korter peaks maksma 10% ROI saamiseks 25 000 €.
Üür 250 € * 10 / 25 000 € = 10%

Lisaks üüritootlusele lisandub juurde ka kinnisvara enda väärtuse muutus. Kuid seda saad sa arvesse võtta alles siis, kui vara müüdud ja lõplikud numbrid teada.
Kinnisvara on võimalik osta ka laenu abil. Sellisel juhul on võimalik arvutada, nii omaraha tootlust kui ka kogu investeeringu ROI-d. Omaraha tootluse arvutamise korral tuleb valemit natuke täiendada. Korteri maksumuse asemele tuleb kirjutada omafinantseering. Üüritulu puhul tuleb üürihinnast maha lahutada igakuine laenumakse. Teeme näite sama korteri puhul, kuid seekord on võetud 20 000 eurot laenu. Oma raha on tehingusse pandud 10 000 eurot. Igakuine laenumakse on 200 eurot. Arvutame, mis tuleb omaraha tootlus.

ROI =(250-200) * 11/10 000 = 5,5%
Aastane tootlus on 5,5%. Investeering tasub ennast ära 18 aastaga (100/5,5).
Niimoodi saad sa arvutada kõikide investeeringute tootlusi. Mitte ainult kinnisvara puhul.

Üks soovitus on mul sulle veel. Mängi oma võimalik investeering läbi erinevate numbritega. Ostuhind on sulle teada. Muuda valemis igakuist üürisummat. Tee näiteks kolm arvutust. Pessimistlik prognoos, reaalne prognoos ja optimistlik prognoos. Mängi läbi stsenaariumid, kui näiteks üüritootlus kukub 30 % või isegi 50 %. Kas oleksid oma investeeringuga rahul ka siis? Ka kinnisvara on koos muu majandusega tsükliline. 2008 a oli päris suur kukkumine, nii kinnisvara hindades kui ka üüri hindades. Kohati isegi 30 – 50 %.

Lõppu sobivad Robert Kyiosaki sõnad: Kui plaanid kinnisvara osta, siis räägi läbi oma kalkulaatoriga, mitte südamega. 🙂

Edukaid investeeringuid!