Kui sul on olemas võimalused, siis miks mitte osta endale korter ja see välja üürida. Niimoodi saab endale tekitada igakuist lisatulu. Lisaks igakuisele üürile on pikas perspektiivis kinnisvara väärtus olnud tõusutrendis.

Kuid, millises seisukorras peaks/võiks korter olla, mida väljaüürimiseks omada? Kas üürniku leidmise ja haldamise seisukohast eelistada väljaüürimiseks kallimat ja kvaliteetsemat korterit või tagasihoidlikumas seisukorras korterit?

Üürikorteri puhul tuleb leida tasakaal hinna ja seisukorra vahel. Ma ei soovita kalduda äärmustesse. Väga hea remondiga ja kalli sisustusega korterid on küll kenad. Võib-olla sooviks mõnes korteris isegi elada. Kuid see ei saa otsustamisel olla kriteeriumiks. Luksusliku viimistlusega üürikorteri puhul on ka suurem oht, et korter kulub kiiremini või saab kallis sisustus rikutud. Sellist korterit on kindlasti kulukam üleval pidada kui tagasihoidlikuma viimistlusega korterit. Lisaks ei ole hea korteri seisukorra säilimise pärast liigne muretsemine. Vähem muretsemist, rahulikum uni.

Teine äärmus on suurt remonti vajavad korterid, kus korteris võib-olla puudub vesi ja kanalisatsioon. Sellise korteri puhul ei ole küll sisustuse rikkumise pärast vaja muretseda kuid üürilise leidmine ei pruugi olla lihtne. Üürile soovijate kontingent on suure tõenäosusega probleemne, kellega tegelemine nõuab rohkelt aega ja head närvi :). Aga on kindlasti võimalik.

Parim korter üürimiseks on hea remondiga. Ei ole vajalik kallite ja luksuslike viimistlusmaterjalide kasutamine. Korteris peab olema vesi ja kanalisatsioon, st kindlasti peab olema parimas üürikorteris sees oma privaatne WC ja pesemisvõimalus. Võimalikult muretu edasise haldamise osas peab olema maksimaalselt kvaliteetne elektri- ja vee- ja kanalisatsioonisüsteem. Kõik peab toimima tipp-topp. Sanitaartehnika pealt ei soovita kokku hoida. Odavad materjalid tekitavad tulevikus probleeme. Samuti peab korter olema töökorras küttesüsteemiga ja talvel soe. Kui need asjad on korras, siis läheb hiljem vähem aega korteri haldamise peale.

Sisustuse osas peab heas üürikorteris olemas olema komplektne köögimööbel, koos tehnikaga. Tehnika osas võiks üürniku kasutuses olemas olla külmkapp, pesumasin, elektripliit/ahi. Muu mööbel ei ole üldiselt ilmtingimata nii vajalik. Kuid alati võib loomulikult olla erikokkuleppeid ja erisoove.

Hoolitse kindlasti selle eest, et sinu üürikorteri hea kvaliteet säiliks. Arvesta sellega, et sinu üürikorter kulub. Lepi sellega see on fakt. Miski, mis on kasutuses, ei jää igaveseks uueks. Tee üürnike vahetumisel vajadusel remonttöid. Neid tuleb ikka aeg-ajalt teha. Kontrolli, et tehnosüsteemid oleksid töökorras, puhasta boiler jne.

Palu üürnikel oma korteris mitte suitsetada. Koduloomad on mõttekoht. Mis seal salata, suured koerad ja kassid üürikorteris halvendavad selle interjööri kvaliteeti kindlasti kiiremini. Iga juhtum on erinev ja sõltub ka konkreetsest koduloomast. Sa võid kodulooma korteris elamise eest küsida täiendavat kompensatsiooni.

Korter peab üürile andmisel olema puhas ja koristatud! Kui sa ise hoiad oma vara puhtana ja korras, suhtud oma varasse lugupidavalt, siis on suurem tõenäosus, et ka üürnik hoiab sinu vara hoolikalt ja hästi. Ole üürnikuga aus ja otsekohene. Ütle otse, mida sina temalt ootad ja mida sa talle üürikorteri näol pakud. Aus ja usalduslik suhe üürile andja ja üürniku vahel on hea pikaaegse üürisuhte alus.

Head üürimist!