See on hea küsimus. Mul tuleb meelde selline ütlus, et kui juuksuri käest küsida, kas mul on vaja juukseid lõigata, siis on vastuseks alati “jah”. :). Kui nüüd maakleri käest küsida, sarnane küsimus kinnisvara teemal, et kas praegu on hea aeg kinnisvara müüa, siis on vastuseks alati – jah, praegu on parim aeg. :D.

Aga, millal siis tegelikult on parim aeg kinnisvara müüa? Kas üldse on mingi aeg, mis on muust ajast parem? Vaataks küsimust lähemalt ja prooviks objektiivselt ja erapooletult küsimust ja vastust analüüsida.

Küsimus tuleks jagada kaheks. Mis on parim aeg kinnisvara müümiseks aasta lõikes ja mis on parim aeg pikemas perspektiivis, st kas praegu on hea aeg kinnisvara müüa?

Milline aeg, siis aasta lõikes on parim aeg kinnisvara müüa? Enamjaolt kuulen klientidelt arvamusi, et kevadel ja suvel. Eriti just kevad on see aeg, mida paljud kinnisvara omanikud ootavad, et siis oma vara müüa. Kevadel on võlujõud – selline on üpris levinud arvamus. Osalt on see tõsi ja osalt ka mitte. Kevade müügimaagia tuleb kõige paremini esile suvilate ja suvekodude müügi juures. Mina ise kasutan parima aja määramiseks “võilille indikaatorit”. Siis kui esimene võilill õitsema hakkab on parim aeg suvilat ja suvekodu müüa. See kestab niikaua, kuni tuul viimasedki võililleseemned üle ilma laiali kannab. Ja ongi kõik. Selleks aastaks ongi jälle kinnisvaramüügi kevad läbi. Nii ruttu möödub see kevad. Teame ju seda tegelikult kõik. Alles sai ta alata ja kõik õitsele puhkeda, kui juba jaanipäev käes. See kõige magusam aeg on väga lühike. Kui sul õnnestus leida suvilale ostja ja jõuda tehinguni, siis läks hästi. Kuid kui kinnisvara jäi müümata, kas tuleb jälle järgmist aastat ja uut kevadet oodata?

Kinnisvara kui varaklassi kõige suuremaks puuduseks on mittelikviidsus, st. et vajadusel ei pruugi saada kinnisvara kiiresti raha vastu vahetada. Täiesti normaalne korterite müügiaeg on 3-6 kuud ja majade ja suuremate kinnistutepuhul 6 kuud kuni aasta. Isegi paariaastane müügiperiood on täiesti okei. Müük võib kauem aega võtta kinnisvara puhul, mille vastu on väiksem nõudlus. Näiteks objektid, mis asuvad maakonnakeskustest kaugel. Viljandi puhul langeb nõudlus järsult alates 30 km. Samuti ei pruugi müük väga kiiresti käia väga eriliste ja omapäraste objektide puhul, mille huviliste arv on tõenäoliselt väike.

Proovida teha peenhäälestust, et mingil väikesel ajavahemikul ostjat püüda, lihtsalt ei toimi. Alati on erandeid ja võib õnnestuda. Kui kalamehel ei õnnestunud kevadel kala kätte saada, siis ega ta õnge põõsasse ei viska. Ta läheb ikka uuesti vee äärde ja laseb konksu uuesti vette. Ja kala püütakse igal ajal. Kinnisvara lihtsalt tahab turul pakkumises olla. Konks koos söödaga peab vees olema. Müügis olev vara peab olema nähtav, et võimalikel ostjatel oleks info alati kättesaadav.

Vees on alati näljaseid kalu, kes suutäit otsivad.  Kui kala leiab teise kalamehe sööda, siis sinu konksu otsa ta enam ei tule. Kuid alati tuleb juurde uusi kalu, kellel on kõht tühjaks läinud.  Sellel hetkel, kui kõht läheb tühjaks sellel kalal, kellele maitseb Sinu sööt, peab Sinu sööt vees olema!

Turul on alati kindel hulk ostjaid, kes on ostulainel. Kui leitakse endale sobiv objekt, siis lahkutakse kinnisvara otsijate ringist. Pidevalt tuleb turule juurde uusi kinnisvara otsijaid. Toimub pidev roteerumine.  Kui turule tuleb selline ostja, kellele sobib Sinu kinnisvara, peab Sinu kinnisvara turul olema! Ta peab saama osta endale suvila kasvõi südatalvel, kui ta seda soovib. Ja ta soovib seda!

Tihti küsitakse minult, millal kinnisvarahinnad langema hakkavad või siis ka, millal kinnisvarahinnad tõusma hakkavad? Küsimuse eesmärk on just see, et teada saada, millal on õige aeg kinnisvara müüa või osta. Väga kasulik oleks vara realiseerida tipus, vahetult enne hindade langust ja siis hiljem, mõne aja möödeuses, see näiteks tagasi osta. Küsimus on tipu tabamises. Eriti on tipu ja põhja tabamine aktuaalne aktsiakauplemises. Tegelikult on see praktiliselt kasiino. Sa iial ei tea, millal midagi juhtub. Majanduses on lugematu hulk indikaatoreid, mida jälgides võib ennustada, mingi sündmuse toimumist, kuid täpset aega, millal midagi juhtub, ei ole võimalik ette ennustada. Proovi teha oma otsused selliselt, et see kuhu poole turg liigub, sind võimalikult vähe mõjutaks.

On veel üks oluline kriteerium, mida kinnisvara müügi aja puhul arvesse võtta. See on kinnisvara ise. Kinnisvara haldamine on alati kuludega seotud. Tasub kaaluda kinnisvara müüki, millel ei ole otsest otstarvet ja viib sinu taskust raha välja. Toon ühe näite. Ütleme, et omad maamaja.  Sul on selle kohaga armsad mälestused ja sa ei soovi seda kohta müüa, kuid sul ei ole seal aega käia ja maja seisab enamus ajast tühjana. Kinnisvara, millel asuvad hooned ja eriti kui need on vanad, nõuavad päris suuri rahalist ja ajalist kulutust. Kui sul on need võimalused olemas ja oled asjad enda jaoks läbi mõelnud, siis on okei.

Kui sul aga ei ole kindlat visiooni. Sa ei soovi hoonetesse investeerida. Sul ei ole ka aega, et oma kinnisvara hooldamas käia, siis tasub kaaluda müüki. Mida rutem, seda parem. Tühjana seisvad hooned ja aed hakkavad väga kiiresti oma väljanägemist ja kaubanduslikku välimust kaotama. Aed, mis kunagi lokkas lilledest ja marjapõõsastest muutub iganädalase hooldamiseta paari aastaga tundmatuseni. Tühjana seisvatesse hoonetesse tekib niiskus ja rõskus. Mõne aastaga on olukord tundmatuseni muutunud ja seisukord kõvasti halvenenud. Selle tagajärjel kinnisvara turuväärtus väheneb ja samuti ka kaubanduslik väljanägemine. Müük osutub parajaks väljakutseks. Et päästa veel, mis päästa annab, peab väga hea maakler korralikult võimlema. Hea nõu kogenud maaklerilt kulub siis marjaks ära.

Ning lõpetuseks minu vastus küsimusele, et millal on parim aeg kinnisvara müüa? Vastus on KOHE! 😀