Minu nimi on Mario Karro. Olen sündinud ja elanud terve elu Viljandis. 2002 aastal asusin tööle kinnisvaramaaklerina. Sellele ametile olen truuks jäänud tänaseni.

Minu kinnisvarateekond algas 2001 aastal, kui isa soovitas mul minna kinnisvaramaaklerite kursustele. Olen selle eest talle väga tänulik. Minu ees avanes täiesti uus maailm. Tollel ajal korraldasid kinnisvarateemalisi koolitusi ainult suuremad kinnisvarabürood ise. Riiklikku atesteerimist ei olnud. Läbisin 2001 a väga põhjalikud AS KVB “Maa ja Talu” kinnisvarakooli maaklerite kursused. See andis mulle teoreetilise pagasi, millelt edasi liikuda.

Kinnisvaramaaklerina asusin tööle 2002 a sügisel. Praktiline maailm erines väga palju teoreetilisest. Algusaastad olid tohutu õppimise ja kogemuste ammutamise aeg. Mul olid väga head juhendajad ja mentorid. Olen selle eest neile väga tänulik. Sellel alal tegutsedes õpid sa iga päev midagi uut. Ja üllatud taas. Ja seda isegi praegu, olles seda tööd teinud üle 15 a. See on põnev. See hoiab värskena.

Olles mõned aastad maaklerina töötanud, tuli minu juurde raamat „Rikas isa, vaene isa”. Peale selle raamatu lugemist ei olnud miski enam endine. Kahtlemata saan väita, et see raamat muutis mu elu täielikult. See, Robert Kiyosaki, kirjutatud teos avas mu silmad ja ma „nägin”, mis asi kinnisvara tegelikult on. Nüüdseks olen ca 10 aastat raamatus kirjutatut järginud ja saan väita, et kõik toimib päris elus täpselt nii nagu raamatus kirjas. 100%! See on enda peal tõestatud. Fakt! Ja vaidlemisele ei kuulu. Selle raamatu õpetusi võivad kõik järgida. Ei pea eelnevalt olema kinnisvaramaakler. On vaja ainult ühte asja. Ainult ühte asja, mis on kõige tähtsam. See on – TAHE!

Kui midagi teed, tee KIREGA! Ja kirega hakkasin ma elama! See teos oli ainult kõige algus. Kuid see, mis nüüd toimuma hakkas, oli minu puhul IME. Mõne aastaga, lugesin ma läbi tohutul hulgal raamatuid. See oli minu puhul midagi täiesti uut. Ma ei olnud absoluutselt raamatute lugeja. Kooli kohustuslikku kirjandust olin lugenud minimaalselt. Ma lugesin, läbi väga palju eesti keeles ilmunud investeerimise, rahanduse, panganduse, ettevõtluse jne raamatuid. Õigem oleks kasutada väljendit „ahmisin endasse”. Uut informatsiooni oli tohutul hulgal, millest siiani olin ilma olnud.

Ma olin olnud justkui infonäljas. Ja nälg ei tahtnud kuidagi üle minna. Toit hakkas otsa saama. Eestikeelsetest raamatutest mulle enam ei piisanud. Eesti keeles ilmunud ja minule huvipakkuv kirjandus oli läbi loetud. Tellisin internetist inglisekeelset kirjandust ja lugesin inglisekeelseid raamatuid. See oli minu puhul midagi täiesti uskumatut. Inglise keel on mul pigem kesktasemel, kuid see ei takistanud mul sõnaraamatu abil rahanduse ja majanduse teemalisi raamatuid lugemast. See aeg oli tohutu õppimise periood.

Õppimise perioodi hulka kuulub sadade tundide kaupa Youtube videosid. Väga palju seminare ja koolitusi. Mind huvitas kõik, mis oli seotud rahandusega, pangandusega ja maailma majandusega üldiselt. Kõik taandus sellel hetkel peamisele küsimusele – Mis on raha? Ja mingi aeg hakkasin ma aduma kui sügav on märtsijänese urg tegelikult. Mind hakkas huvitama ajalugu. Kõik, mis on olnud, kordub tulevikus taas. Ei ole midagi uut siin päikese all. Teadmine ajaloos toimunust on väga tähtis.  Investeerimisotsuste tegemisel, mis on suunatud tulevikku, on väga oluline teada, mis on varem majanduses toimunud.

Kahjuks kooliprogrammis rahandusalast haridust ei jagata. Peale kooli lõppu visatakse noored tormisele merele, kus peavad ilma ettevalmistuseta hakkama saama. Koolis õpetatakse peensusteni, millest koosneb puit, millest laev on ehitatud. Kõik need rakud, molekulid ja aatomid. Aga kuidas laeva turvaliselt merel navigeerida, sellest ei ole juttugi. Kuid päriselus on igaüks oma finantslaeva kapten.

2009 aastal läbisin Tartu Ülikooli avatud ülikooli täiendkoolituse programmi Panga funktsioonid. Selleks hetkeks ma üldiselt juba hakkasin aduma, kuidas pangandus funktsioneerib. Lisaks rohketest raamatutest loetule soovisin veel täpsemalt teada saada, kuidas pank “töötab”. Sama teema, erinevate nurkade alt vaadatuna. Sellel koolitusel oli ka päris palju arvutamist ja matemaatiliste ülesannete lahendamist.  Peale selle koolituse läbimist oli mul enam-vähem selge, kuidas kuidas raha tekib. Lee on lihtsalt täiesti ulme. See on geniaalne. Maailma parim äri on pank.

Kuid kindlasti parimad ja meeldejäävaimad koolitused olid Cashflow klubi ja Peeter Pärteli korraldatud koolitused. Need üritused on olnud tohutud inspiratsiooniallikad. See energia, kui sa oled koos inimestega, kes on sinuga samal lainel, on võimas. Väga paljut nendel koolitustel õpitust olen rakendanud praktikas.

2010 aastal toimus Tallinnas üritus, kus esmakordselt külastas Eestit Robert ja Kim Kiyosaki ning nende meeskond.

Kohtumine Robert Kiyosakiga.

Positiivset elu!

Mario Karro.